Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stoomketelmuseum

Het stoomketelmuseum is een goed bewaard Zottegems geheim. Je kan er zien hoe twee scheepsstoomketels de Sanitaryfabriek vroeger draaiende hielden. Je kan het museum enkel bezoeken in groep én op afspraak.

Museum voor folklore

Bijna op de top van de steile helling naar Grotenberge vind je het Museum voor folklore. Via acht kamers word je meegevoerd op  een boeiende tocht in grootmoeders tijd.

MOU – Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen

Het MOU vertelt het 1000-jarig verhaal van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Via interactieve media en bijzondere historische stukken reis je door de tijd. Je kan er ook originele Oudenaardse wandtapijten en één van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen bewonderen.

Geutelingenmuseum Elst

Tot in de jaren dertig was het overal in de Vlaamse Ardennen een traditie om rond Maria-Lichtmis (2 februari) geutelingen te bakken. Het bakken gebeurde in bakstenen ovens waarvan het vuur werd gestookt met wilgenhout. De ovens van weleer kan je in werking zien elke zaterdag- en zondagnamiddag van het tweede of derde weekend van […]

Protestants Museum Abraham Hans

Het museum – gevestigd in de voormalige protestantse lagere school – vertelt je alles over de geschiedenis van de protestantse gemeenschap van 1550 tot nu. Het museum is genoemd naar de volksschrijver Abraham Hans die in 1882 in de onderwijzerswoning werd geboren.

Medisch Historisch Museum Brakel

In dit gemeentelijk museum ontdek je alles over de geneeskunde vanaf Triverius tot nu. Een 16e eeuws anatoom die in Brakel werd geboren. Een medische tentoonstelling over kruiden en artsenijen, instrumenten van pijn en hoop en geneesheiligen. Open elke laatste zondagnamiddag van de maand (behalve in december).

PAM Velzeke

De permanente tentoonstelling toont het dagelijks leven van onze voorouders aan de hand van talrijke bodemvondsten uit de streek. De educatieve programma’s brengen deze geschiedenis echt tot leven. Je kan alle voorwerpen aanraken en uitproberen en je kleden als prehistorisch jager of Gallo-Romeinse krijger. Een boeiende reis door de tijd!

PAM Ename

PAM Ename verzamelt en toont het boeiende erfgoed van een unieke historische locatie. Als bezoeker word je ondergedompeld in het verleden aan de hand van virtuele realiteit en de verhalen van bewoners door de eeuwen heen. Zin om je bezoek te koppelen aan een wandeling? Aan het museum vertrekt het educatief wandelpad ‘Mariette Tielemans’ dat […]

Documentatiecentrum Heemkring

In het documentatiecentrum van de Heemkring vind je een gevulde bibliotheek en een rijke collectie aan foto’s, postkaarten, overlijdensberichten. Kortom een schat aan informatie over de Zwalmse dorpen.