Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wispinkel wandeling – 6 km

Deze mooie tragewegenwandeling leidt je door de westelijke hoek van Zwalm. In het verlengde van het gekende Zwalmbeekpad kan je doorheen een oase van rust en streekeigenheid een mooi deel stukje natuur ontdekken. De wandeling neemt je mee tot aan de monding van de Zwalmbeek waarbij je kan genieten van grazende schapen langs de oeverzones. […]

Onthaasten in het noorden

Wandeling in de noordelijk gelegen Zwalmse deelgemeenten. Ontdek onderweg het kerkje van Paulatem, het idyllisch dorpje Dikkele en de groene Kaaimeersen en Kaaihoeve in Meilegem. De wandeling loopt langs onverharde wegen en is bijgevolg minder geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Langs charmante dorpen

Deze idyllische wandeling start aan het provinciaal natuureducatief centrum De Kaaihoeve en neemt je via het kasteel Ten Bieze in Beerlegem mee naar het pittoreske Dikkele en Paulatem. Geniet in de authentieke dorpskom van Dikkele van een Zwalmse tripel en laat je overweldigen door het groen in de Kaaimeersen.

Gourmand wandelroute

Mooie wandeling langs de Zwalmbeek en haar kleine watervalletjes. Geniet onderweg van een lekker streekproduct in een van de vele restaurants en cafeetjes.

Langs de Zwalmbeek

Deze wandeling laat je via de wandelknooppunten kennismaken met de kronkelende Zwalm, het kloppend hart van de Zwalmstreek. Je kan kiezen om het volledige traject te stappen of één van de kortere lussen te verkennen.

Waterkersgrachtenroute

Wandel door het glooiende landschap van de Zwalmvallei vanuit de pittoreske waterkersgemeente Roborst. Hier wordt volop waterkers geteeld in de met zuiver bronwater gevulde grachten. Klim naar de open kouters van Huldegem en Velzeke, waar je het provinciaal archeologisch museum kan verkennen.

Zwalmbeekroute XL

Mooie wandeling van 10,5 km langs de kronkelende Zwalm in Munkzwalm, Sint-Maria-Latem en Nederzwalm.

Audiowandeling Als Heuvels Spreken

Rozebekenaar Philippe Bracke neemt je in zijn audiogids mee in het verleden, heden en de toekomst van Rozebeke. Een boeiende podcast die je wandeling nét dat tikkeltje extra geeft. Kom alles te weten over de godin Frea, de paardenommegang en de Rozebeekse wijnranken. Beluister hier de podcast of download hem op je smartphone.

Onthaasten in het zuiden

Wandeling van 10 km in de zuidelijk gelegen Zwalmse deelgemeenten. Ontdek onderweg de gezellige dorpskern van Roborst of de ‘kathedraal’ van Rozebeke en geniet van het uniek uitzicht bovenaan de vijflindenkapel. De wandeling loopt langs onverharde paden en is bijgevolg niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Tussen wind- en watermolens

Deze wandeling brengt je van wind- naar watermolens in Vlaanderens mooiste landschap. Trek er 9,5 km op uit in de Zwalmvallei of maak een kortere lus en stap van knooppunt 58 meteen naar 57.

Munkbosbeekwandeling – rood

Fikse wandeling doorheen de Munksbosbeekvallei en de pittoreske dorpskom van Dikkele. Laat je verrassen door de kronkelende beek die door het mooie landschap trekt en verpoos even bij een lekkere Zwalmse Tripel in één van de mooiste dorpjes van Vlaanderen. De rode lus is geschikt voor kinderwagens en vereist geen aangepast schoeisel.

Boembekewandeling – Rood

Vroeger bracht het “Fosttreintje” mijnwerkers uit de Zwalmstreek naar de Henegouwse steenkoolmijnen. Vandaar de naam Mijnwerkerspad. Een getuige van dat spoorwegverleden is de koebrug. Toen de spoorweg nog in gebruik was, konden de boeren hun vee over de brug naar de omliggende weides brengen. Vandaag lopen er enkele mooie wandelroutes over die romantische brug.

Op stap in de Perlinkvallei

Op stap voor een fikse wandeling door de Perlinkvallei in Sint-Blasius-Boekel. Het natuurgebied ligt in een mooie vallei aan de rechteroever van de Perlink- of Boekelbeek.

Langs molens en geuzen

Deze wandeling laat je via de wandelknooppunten kennismaken met de welbekende Molenberg en omgeving. De route loopt deels ook door buurgemeente Horebeke.

Rondneuzen in Roborst & Rozebeke

Wandeling langs verharde én onverharde paden in de deelgemeenten Roborst & Rozebeke. Sommige paadjes zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, maar zijn eenvoudig te omzeilen.

Op verkenning in Sint-Blasius-Boekel

Wandeling van 5 km door de zuidelijke gemeente Sint-Blasius-Boekel. Laat je onderweg charmeren door de Vinkemolen. Sommige paadjes zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Op verkenning in Meilegem & Beerlegem

Wandeling van 5 km langs de groene pareltjes van Meilegem & Beerlegem. Sommige paadjes zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Erfgoedwandeling ‘vijf dorpen op een voorschoot’

Deze ‘vliegpleinwandeling’ wil de herdenking van het plaatselijk W.O. I-gebeuren bestendigen door deze unieke trip door vier gemeenten. Gavere, Oosterzele, Zottegem en Zwalm, waaronder vijf van hun dorpen, resp. Dikkelvenne, Scheldewindeke, Velzeke, Beerlegem en Dikkele.

Munkbosbeekwandeling – blauw

Fikse wandeling doorheen de Munksbosbeekvallei en de pittoreske dorpskom van Dikkele. Laat je verrassen door de kronkelende beek die door het mooie landschap trekt en verpoos even bij een lekkere Zwalmse Tripel in één van de mooiste dorpjes van Vlaanderen. Stevige wandelschoenen of laarzen zijn aangeraden voor deze wandeling. De route is minder geschikt voor […]

De boekels van Zwalm

Langs deze wandeling maken we kennis met de beschermde kapel van Wijlegem, het pittoreske Vredesplein van Sint-Denijs-Boekel én de befaamde kuitenbijter de Molenberg. Welke wielerliefhebber kent deze “berg” niet uit de talrijke wielerklassiekers die onze streek aandoen? De wandeling biedt je daarnaast de kans om de Vinkemolen eens van dichterbij te ontdekken en te genieten […]

Ommetje Rozebeke – 6 km

Ommetje van 6 km langs onverharde paden in het pittoreske Rozebeke. Met dank aan de vzw Trage Wegen. Rozebeke met haar prachtige kerk – ook wel De Kathedraal van de Zwalmstreek genoemd – behoort tot één van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Het was vroeger een gekend bedevaartsoord ter genezing van pest en roos. Maak […]

Ommetje Rozebeke – 4 km

Ommetje van 4 km langs onverharde paden in het pittoreske Rozebeke. Met dank aan de vzw Trage Wegen.

Ommetje Roborst

Ommetje van 2 km langs onverharde paden in het waterkersdorp bij uitstek langs kleine veldwegjes. Met dank aan de vzw Trage Wegen.

Oude Scheldearm

Klein ommetje langs de Oude Scheldearm in Meilegem waar je de rust van de Kaaimeersen volledig kan opsnuiven.

Boembekewandeling – blauw

Het Mijnwerkerspad ontleent zijn naam aan het treintje dat vroeger de arbeiders uit de Zwalmstreek naar de mijnen in Henegouwen bracht. Je komt op deze wandeling voorbij verschillende bostypes. In het voorjaar kan je onder meer genieten van de bosanemoon, daslook, eenbes, salomonszegel, muskuskruid, wrangwortel en boshyacint. Ontdek de diversiteit aan natuur in alle gebieden […]

Hoe het was in de klas – Roborst & Rozebeke

Ben je ook benieuwd naar het verhaal van de Zwalmse dorpsscholen? Ontdek alle historische plekjes in Roborst en Rozebeke op deze wandelroute. De route is digitaal beschikbaar via de Erfgoedapp. (c) Heemkundekring Zwalm

Hoe het was in de klas – Nederzwalm & Sint-Maria-Latem

Ben je ook benieuwd naar het verhaal van de Zwalmse dorpsscholen? Ontdek alle historische plekjes in Nederzwalm en Sint-Maria-Latem op deze wandelroute. De route is digitaal beschikbaar via de Erfgoedapp. (c) Heemkundekring Zwalm

Hoe het was in de klas – Munkzwalm & Hundelgem

Ben je ook benieuwd naar het verhaal van de Zwalmse dorpsscholen? Ontdek alle historische plekjes in Munkzwalm en Hundelgem op deze wandelroute. De route is digitaal beschikbaar via de Erfgoedapp. (c) Heemkundekring Zwalm

Hoe het was in de klas – Beerlegem & Dikkele

Ben je ook benieuwd naar het verhaal van de Zwalmse dorpsscholen? Ontdek alle historische plekjes in Beerlegem en Dikkele op deze wandelroute. De route is digitaal beschikbaar via de Erfgoedapp. (c) Heemkundekring Zwalm