Zoek
Sluit dit zoekvak.

Home » Ontdekken » Bezienswaardigheden » 

Pierre-Franz De Coene Gedenksteen

Kapitein-commandant Pierre-Franz De Coene werd geboren in Munkzwalm op 12 februari 1896. Hij kende een zorgeloze jeugd in Munkzwalm in en rondom de ouderlijke hoeve in de Wafelstraat. Op 6 augustus 1915 keerde echter het tij, toen hij werd opgeroepen om de Belgische troepen achter de Ijzer hulp te bieden. Hij nam zijn taak eervol waar, werd na de Grote Oorlog geprezen door zijn oversten en schopte het tot adjudant.

De Coene huwde met Jeanne Depière. Het koppel vestigde zich in Gent en kreeg er drie kinderen. Professioneel ging alles hem voor de wind: hij schopt het tot kapitein-commandant, in die tijd de hoogste functie die een militair van gewone komaf kon verkrijgen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog slaat het noodlot echter toe: De Coene en zijn bataljon worden krijgsgevangen genomen en overgebracht naar een concentratiekamp. In oktober 1941 werd hij om gezondheidsredenen teruggestuurd naar België waar hij zich onmiddellijk meldde bij het Geheim Leger.

De Coene maakte ook binnen het Geheim Leger carrière, maar moest in 1944 noodgedwongen onderduiken. De Coene bezocht de ouderlijke hoeve in Munkzwalm om afscheid te nemen van zijn familie. Hij werd er na verraad in de vroege ochtend uit zijn bed gelicht en overgebracht naar de gevangenis te Gent. Vier dagen na zijn aanhouding bezweek hij onder de martelingen.

Benieuwd naar de volledige biografie? Neem dan hier een kijkje.